Emisija uz Dan branitelja Zagrebačke županije

Piše: - 25.06.2021.

Od 2013. godine u Zagrebačkoj županiji se 27. lipnja obilježava Dan branitelja Zagrebačke županije. Naime, 27. lipnja 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde Gromovi koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.  Tradicionalnog okupljanja pripadnika braniteljskih udruga ni prošle ni ove godine nema zbog epidemioloških mjera. No Dan branitelja ZŽ u nedjleju će se obilježiti polaganjem vijenaca kod mosta na Kupi.

Čestitajući braniteljima Zagrebačke županije Dan branitelja, a kako se radi o tridesetoj obljetnici početka Domovinskog rata, u suradnji sa Zagrebačkom županijom pripremili smo posebnu emisiju o početku Domovinskog rata na dugoselskom području. O organizaciji obrane, blokadi vojarne tadašnje JNA, formiranju jedinica Teritorijalne obrane i ratnom puta 53. Samostalnog bataljuna ZNG-a i 2. Gardijske brigade Gromova, razgovarali smo s brigdirom u mirovini Stjepanom Bertekom tadašnjim zapovjednikom Teritorijalne obrane Dugog Sela, pukovnikom u mirovini Nikolom Tomincem zapovjednikom 53. samostalnog bataljuna ZNG-a i generalom u mirovini Vladom Šindlerom pripadnikom i jedno vrijeme zapovjednikom 2. gardijske Gromovi, koji nas je podsjetio da su upravo Gromovi formirani u Trsteniku u današnjoj općini Rugvica bili i u toj prvoj akciji na rijeci Kupi.

Prisjetili su se mnogi zanimljivih detalja s početka domovinskog rata na području tadašnjih općina Dugo Selo, Brckovljani i Rugvica i poslali poruku mladima da se žrtva koju su branitelji dali nikada ne zaboravi. Podsjetim se tijekom Domovinskog rata s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u obrani suvereniteta RH sudjelovalo je 99.700 branitelja, od toga s područja Zagrebačke županije oko 29.400 branitelja.  U emisiji smo se prisjetili i poginulih heroja s dugoselskog područja : Željka Filipovića, Ivana Kesera, Božidara Huzanića, Ante Salapića, Ivana Horvatića, Vlatka Margetića, Filipa Marušića, Ivana Bešenića, Ratka Grozdeka, Ante Kolovrata, Siniše Hodžića, Davora Ljubanovića, Stjepana Leskovarija, Milivoja Halara, Željka Kovačević, Mate Herdomana, Josipa Rožića, Darka Cimaša, Milana Valenta i Franje Močnika.

Emisiju možete slušati u nedjelju 27. lipnja u 11 sati u programu Zabavnog radija, ali isto tako moći ćete ju vidjeti  u video formatu, uz niz dokumentarnih fotografija uz tog vremena , na youtube kanalu, fb i web stranici Zabavnog radija.

Na fotografijama zahvaljujemo: Dugoselskoj kronici, Ivici Šafariću Ninji i Damiru Mesiću.

.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist