130 GODINA ZET-a

Piše: - 04.09.2021.

Konj Belko, vozač Ferdo i kondukter Vid bili su prvi ZETOVCI u gradu!

U jutarnjim satima 5. rujna 1891. godine prvi put su planirano i organizirano gradskim ulicama krenula tramvajska kola, pokretana jednom konjskom snagom. Iz tramvajskog spremišta koje je bilo na lokaciji današnjeg Tehničkog muzeja, po tračnicama dugim osam kilometara, vozač Ferdo, kondukter Vid i konj Belko krenuli su na svoju prvu vožnju. Interes građana je bio ogroman te se procjenjuje kako se već idućeg dana tramvajem vozilo 20 000 ljudi što je zapanjujuća brojka ako se uzme u obzir kako je Zagreb tada imao tek nešto više od 40 000 stanovnika. Tiskovine pisale su kako se konj zbog pretrpanosti tramvaja nije mogao krenuti s mjesta te su građani silazili i gurali kola.
Razvoj i širenje Zagreba s godinama konjski tramvaj je sve teže pratio te se javila ideja da se uvede električni tramvaj. Preduvjet za to je bila izgradnja električne centrale 1907. godine nakon čega se odmah pristupilo izgradnji novog postrojenja i tramvajske infrastrukture te je 18. kolovoza 1910. godine u promet pušten električni tramvaj.
Od tada je u ZET-ov dnevnik upisano mnoštvo važnih datuma, među kojima se ističe 1931. godina kada se ZET-u priključuje i autobusni promet. Neizostavnu ulogu u zagrebačkom prijevozu putnika ima Uspinjača, još od 1890., kao i sljemenska žičara – koja je će uskoro zasjati u potpuno novom ruhu.

Zagreb je danas nezamisliv bez prepoznatljivih plavih tramvaja i autobusa koji dnevno prevezu više od milijuna putnika te čak tri puta dnevno obiđu ekvator, a godišnje 109 puta prijeđu put do Mjeseca i natrag. I sve to uz pomoć 266 tramvajskih motornih kola, od čega 142 niskopodna tramvaja te 480 autobusa, koliko ih je danas u voznom parku ZET-a

Jubilarnu 130. obljetnicu Zagrebačkog električnog tramvaja, u nedjelju, 5. rujna uveličat će svojom glazbenom izvedbom Zagrebački orkestar ZET-a, koji i sam bilježi 95 godina postojanja i neprekidnog djelovanja. Vozeći se u otvorenom autobus ZET-ov orkestar izvest će glazbeni program sastavljen od poznatih zagrebačkih šlagera i koračnica.
Svirajući autobus kreće s trešnjevačke Remize u 11 sati i proći rutom: Remiza – Zagrebačka avenija – Slavonska avenija – Držićeva – Branimirova – Glavni kolodvor – Zeleni val – Zrinjevac – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva – Ribnjak – Zvonarnička – Kaptol – Ribnjak – Palmotićeva – Branimirova – Slavonska avenija – Zagrebačka avenija – Remiza.

Čestitamo ZET-u njihovu obljetnicu uz želju da nas putnike vozi udobno i sigurno u svakodnevnom obavljaju naših dnevnih poslova.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist