Ovog vikenda u Dugom Selu Pučko otvoreno učilište  organiziralo je kulturno-gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“, s ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja.

Program je započeo u petak otvaranjem izložbe radova umjetnika s 20. likovnih susreta Zagrebačke županije u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta i koncertom Ivana Zaka ispred učilišta.

Osim u ukusnoj hrani i dobroj kapljici, posjetitelji su u subotu mogli obići i sajmeni dio manifestacije u Perivoju I. B. Mažuranić, na kojem su se predstavile brojne udruge, domaći OPG-i i obrti, sa svojim proizvodima. Izdvajamo doista veliku ponudu domaćih kolača, ali i zimnice.

Održane su brojne radionice, a uz nastup kulturno umjetničkih društava  i natjecanje u pripremi najbolje martinske guske i dugoselskih kolača. Stručni žiri predvođen proslavljenim hrvatskim kuharom, Tomislavom Špičekom nije imao nimalo lagan zadatak – ocijeniti najbolje domaćice.

Najbolju gusku spravile su članice KUD-a Brčevec,  KUD Preporod bio je drugi, dok je treće mjesto pripalo udruzi žena iz Baničevca. Tajnu najbolje pečene guske pojasnila je  Sanja Gašparić članica pobjedničke ekipe iz KUD-a Brčevec. “Gusla je punjena jabukama, dan ranije je posoljena i namazana s mašću,  a dok se pekla  stalno  se zalijevala”

“Natjecatelji su se jako dobro pripremili, ako moram tražiti greške, moram reći da su dvije guske bile premalo slane, a guska mora biti nasoljena prije pečenja. Kasnije dodavanje soli ne pomaže.. Na kraju je odlučivao i vizualni izgled guske odnosno serviranog tanjura” – rekao je Tomislav Špiček koji je ostao iznenađen i kvalitetom priloga, ne samo domaćih mlinaca već i uporaba, ječma i batata.

Stručni je žiri odučio da je najbolju buhtlu pripremio Suh. Drugo mjesto osvojio je KUD Preporod, a treće mjesto KUD Lupoglav. Nagrađeni su i najljepše uređeni štandovi, gdje je prvo mjesto pripalo je inicijativi Drugo Selo, drugo KUD-u Preporod, a treće KUD-u Baničevec.

Zadovoljstvo manifestacijom , unatoč smanjenim mogućnostima zbog epidemioloških mjera izrazio je gradonačelnik Nenad Panian.

“Važno je da se družimo, čuvamo naše običaje i stara jela. Imamo puno gostiju, držimo se epidemioloških mjera i konačno ipak malo zabavljamo” – rekao je gradonačelnik Nenad Panian u izravnom javljanju u program Zabavnog radija tijekom subotnjeg prijepodneva. Razgovore s njim i sudionicima manifestacije možete vidjeti na našoj FB stranici.

Dugo Selo posjetili su izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića Velibor Mačkić, izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica županijske TZ Ivana Alilović, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Općine Brckovljani Tihomir Đuras i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Vinojčić, načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i predsjednik rugvičkog Vijeća Nenad Jakšić, načelnica Općine Rakovec Brankica Benc te brojni drugi uzvanici. Kuburaši Sveta tri kralja iz Jakovlja uveličali su svečanost otvaranja kuburaškim pucanjem.

Nastupili su KUD  Korana iz Slunja, Posavka Oborovo, OSS Lupoglav, Izvorna folklorna skupina Brčevec, Preporod i Rodna gruda i predstavili su svoje nošnje i plesove.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

SLJEDEĆA OBJAVA

DAN OPĆINE RUGVICA


Thumbnail
PREDHODNA OBJAVA

Pucnjava u Sesvetama!


Thumbnail
Current track

Title

Artist