DAN OPĆINE RUGVICA

Piše: - 20.09.2021.

Razvoj gospodarstva, nove investicije i najavljena mogućnost gradnje filmskog studija u Rugvici s jedne strane i ulaganje u mlade s druge strane, naglašeno su dominirali svečanom sjednicom povodom Dana općine Rugvica, kojoj su prisustvovali brojni gosti.

Prošle godine zbog COVID-a svečanosti uz Dan općine nije bilo, a ove godine  je održana pod šatorom na Trgu dr. Franje Tuđmana, a otvorio ju je predsjednik Općinskog vijeća Nenad Jakšić koji je pozdravio goste i naglasio glavne odrednice rada Općinskog vijeća.

“S velikim zadovoljstvom moram konstatirati da su na svakoj našoj sjednici Vijeća bile dvije do tri točke koje su bile vezane uz mlade od predškolske dobi pa do one studentske. Upravo je glavni fokus našeg djelovanja usmjeren prema njima. Osim, toga na svakoj sjednici imamo barem jednu točku koja se odnosi na dolazak novog poduzetnika na područje Rugvice. Druga činjenica, koja je pomalo i privilegija je da mi sve što radimo, radimo kao tim.” – poručio je predsjednik vijeća Jakšić.

O proteklom dvogodišnjem razdoblju prikazan je i kraći film, a zatim je najvažnije događaje izdvojio načelnik Mato Čičak.

“Najveća investicija u posljednje dvije godine svakako je dječji vrtić u Jalševcu Nartskom. To je drugi dječji vrtić u ovih šest godina koji smo izgradili. To je velika stvar, a kroz mjesec i pol dana naš privremeni ravnatelj provesti će natječaj za djelatnike i stotinjak mališana krenut će u najljepši vrtić u Zagrebačkoj županiji- naglasio je načelnik Čičak i dodao
” Prvi smo u Hrvatskoj uveli mjeru od 300 kuna za svako dijete od 2 do 18 godina. To je dobra, iako za proračun skupa mjera, a nadam se kako smo time pomogli našim roditeljima, kojima pomažemo i kroz knjige, radne bilježnice, besplatan prijevoz, novčanu pomoć za sve studente u svakom semestru”

Govoreći o razvoju gospodarstva Čičak je izdvojio dobivanje državne zemlje za što je sredinom srpnja potpisao i sporazum s ministrom Darkom Horvatom.

“Time smo dobili zemljišta vrijedna 97 milijuna kuna što je za budući razvoj općine u narednih 10 godina jako važno. Već smo započeli s projektiranjem sportskog centra, bazena i raznih drugih stvari, a pojavili su se i brojni novi  investitori zainteresirani za ulaganja u Rugvici.  Na 27 hektara te nove zone trebao bi doći jedan od najvećih filmskih studija u Europi. Prva faza izgradnje je oko 70-ak milijuna eura. To će vjerujem promijeniti sliku Rugvice” – zaključio je načelnik Mato Čičak.

Rezultati općine Rugvica u razvoju gospodarstva i ulaganju u mlade impresionirali su i goste.

“Vaši rezultati nas vesele i daju  primjer kako jedna općina može dati svoj maksimum u kreiranju dobrih životnih uvjeta za sve žitelje”- rekao je Tomislav Ćorić, ministar i izaslanik Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Krunoslav Katičić istaknuo je da je Rugvica otvorila svoja vrata i srca brojnim stanovnicima u vrijeme Domovinskog rata, pa i onima iz susjedne BiH, koji su ovdje pronašli svoj dom.

“Ovdje mnogi načelnici i gradonačelnici mogu dobiti tečajeve kako povlačiti sredstva iz EU fondova, kako raditi kvalitetne projekte i kako time stvarati kvalitetnije i bolje uvjete za sve žitelje. Mene posebno veseli poticanje mladih, jer time se zaustavlja njihovo iseljavanje”- dodao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Na svečanosti su dodijeljena i općinska priznanja. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena doktoru Ivanu Horvatiću za izuzetan doprinos razvoju zdravstva u Rugvici. Nagradu je primio i u ime nagrađenih zahvalio unuk Tin Horvatić.

Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo nagrada je dodijeljena za razvoj kulturnih i društvenih aktivnosti povodom 60. godina rada, a Rukometnom klubu Rugvica za osvojeno drugo mjesto kadeta na Prvenstvu Hrvatske. Nagrade su dodijeljene i najboljim učenicima i studentima.

Svečanosti je prethodila misa u župnoj crkvi u Savskom Nartu, te polaganje vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata.

U subotu poslije podne održan je prvi moto party u Rugvici u organizaciji Moto kluba Sveti Martin iz Dugog Sela, uz nastup grupe LET 3.  U moto klubu je jedna trećina nas iz Rugvice, pa je red da jedan moto party bude i kod nas, pojasnio je Krešo Kuzmec poznati rugvički biker. Svi sudionici su morali imati COVID potvrde ili negativan test, a testiranje je osigurano prije ulaza rekao je Bernard Riha. Obavljeno je 147 testiranja i svi su bili negativni.
“Ekipa, prijatelji, strast za motorima, dobra svirka i mogućnost da se nakon korone ponovo družimo to me privuklo ” – pojasnio je svoj dolazak Ivica Dujak koji je stigao iz Luzerna u Švicarskoj.

U nedjelju je održan 4. Ljetni vatrogasni kup DVD Rugvica na kojem je nastupilo 84 ekipe kaže zapovjednik Mario Popović. Stigle ekipe iz cijele Hrvatske a izdvajamo vatrogasce iz Nuštra i Kaštela.

Održano je i natjecanje lovaca u disciplini trap, a stotinjak učenika OŠ Rugvica sudjelovalo je na drugom Rugvičkom trku. Svi su dobili medalje kaže Mirjana Kirin, a oni najbolji i nagrade.

Fotografije: Igor Đuran

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

SLJEDEĆA OBJAVA

Adastra – Tanki zid


Thumbnail
PREDHODNA OBJAVA

STARA JELA


Thumbnail
Current track

Title

Artist