Dario Cebić postao član Europske akademije znanosti i umjetnosti

Piše: - 08.12.2021.

Dugo Selo dobilo je  akademika u osobi svjetski priznatog kompozitora, pedagoga i ravnatelja Glazbene škole Dugo Selo, prof. dr. Daria Cebića.

Nakon tri evalucijska procesa  postao je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea). Prekrasne vijesti iz Salzburga donesene su na sjednici senata koja je održana 3. prosinca 2021. Profesor Cebić izabran je u 3. razredu – umjetnost.

Velika je to čast, ali nezgodno je da govorim o sebi. Normalno da smo svi sretni, i moja obitelj i ja – skromno je u izjavi za Zabavni radio rekao profesor Cebić i dodao da je pomalo i iznenađen.  Svečana inauguracija najavljena je  za 4. i 5. ožujka u Salzburgu , no akademik je postao već u petak,. ” Mislim da sam tek prvi ili drugi skladatelj u povijesti koji je postao članom Europske akademijie znanosti i umjetnosti, a moram reći da su među članovima akademije i brojni Nobelovci. Nisam siguran ali mislim da sam i prvi akademik u povijesti Dugog Sela” dodao je u našem razgovoru.

Profesor Cebić iza sebe ima vrhunske rezultate na svjetskom nivou, uključujući nagrade na najvećim svjetskim natjecanjima, brojne publikacije i knjige, te znanstvene analize. Isto tako vrijedi napomenuti da je studirao na najprestižnijm svjetskih znanstvenim institucijama iz područja kompozicije, glazbenih znanosti, analiza i muzikologije, a 2020. godine dobio je nagradu predsjednice države za pedagoški rad i kompoziciju. Također dobitnik je i nagrade Zagrebačke županije, kao i poticaja Ministarstva kulture za glazbeno stvaralaštvo 2013. godine.

Od nagrada svakako vrijedi izdvojiti 1. nagrade na velikim svjetskim natjecanjima u Beču, Parizu, Lisabonu, Kopenhagenu, Pekingu, Dresdenu, Milanu, St. Petersburgu, Miamiju, Sydneyu, Buenos Airesu, Rio de Janeiru, Bariju, Pragu i sl.
Doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je 2012. godine na ,,University of Music and Performing Arts” Graz (KUG) a 2013. godine u klasi prof. Michaela Obsta završio je poslijediplomski studij kompozicije na ,,University of Music” (MDW) u Beču. 2018. godine završio je i doktorski studij iz kompozicije.

Glazbene znanosti, kompoziciju i analize usavršavao je na ,,Hanns Eisler University” u Berlinu te na Sveučilištima u Frankfurtu i Freiburgu. 2018. dobio je nagradu iz kompozicije ,,World Award” a u više navrata dobitnike je i nagrade ,,Europske i svjetske folklorne asocijacije” (pod patronatom UNESCOa).  Napisali su uz objavu o nagradi u njegovoj diskografskoj kući SPONA.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist