Od danas Dugo Selo otvorilo platformu Otvoreni grad

Piše: - 11.01.2022.

Grad Dugo Selo danas je otvorilo platformu Otvoreni grad koja osigurava maksimalnu transparentnost gradskog proračuna i preko koje će građani imati uvid u sve isplate i to ne samo od ove već i od prošle godine, saznali smo od vršitelja dužnosti pročelnika za gospodarstvo i financije grada  Dugog Sela Deana Dragičevića.

 

Otvoreni grad, web platforma namijenjena građanima grada Dugog Sela , nalazi se na stranici https://dugoselo.otvorenigrad.hr/.  Dio je to projekta digitalizacije gradske uprave koji Grad Dugo Selo realizira u suradnji s tvrtkom LIBUSOFT CICOM. Ova platforma postati će središnje mjesto za upravljanje brojnim e-uslugama, kojima Grad Dugo Selo želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama, podići stupanj transparentnosti i dodatno približiti rad Gradske uprave – digitalno, transparentno i dostupno.

” U svakom slučaju od danas je Grad Dugo Selo otvorenija i transparetnija gradska uprava nego što je bila do sada” – kaže pročelnik Dragičević i pojašnjava.

Platforma se sastoji od:

iTransparentnosti putem koje je omogućen uvid u isplate iz Proračuna Grada Dugog Sela. Za dobivanje informacija o isplatama iz proračuna dovoljno je u tražilicu iTransparentnost upisati podatak o nazivu primatelja ili OIB nakon čega se prikazuju podaci o isplatama od 01. siječnja 2021. godine. Zbog poštovanja Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka pojedini su podaci unutar aplikacije zaštićeni, poput OIB-a i drugih osobnih podataka fizičkih osoba no sve su ostale informacije koje predstavljaju transparentan uvid u proračunska izdvajanja dostupne. U aplikaciji je za svaku isplatu moguće vidjeti koji je subjekt isplatitelj, koji je subjekt primatelj, kada je isplata izvršena, što joj je temelj, koliki je iznos isplaćen, koje aktivnosti se tiče ta isplata i koja joj je svrha prema proračunskom planu.

No postoje i druge aplikacije:

– iProračun koji  građanima pruža uvid u proračun i sve njegove stavke i detalje, kao i aplikacija za participativno budžetiranje.

– mojProračun platforme preko koje će građani predlagati na koji način i gdje treba usmjeriti sredstva u proračunu. Time građani grada Dugog Sela ne dobivaju samo uvid nego i mogućnost sudjelovanja u planiranju proračuna pa i podizanju standarda po svojoj mjeri u svojem gradu.

Grad još treba dobiti neke informacije Ministarstva financija nakon čega će tijekom ove godine proraditi i

– 0tvoreni podaci koji omogućuju pristup javno dostupnim informacijama kroz prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom centralnom mjestu.

– financijske kartice gdje će građani moći pristupiti putem sustava NIAS i tako dobiti uvid u komunalne, vodne i druge naknade.

– informiranje građana digitalna usluga potpuno otvorena građanima putem koje imaju uvid u status svojih predmeta i dokumenata predanih gradu. Građani u bilo kojem trenutku s bilo kojeg mjesta i bilo kojeg uređaja povezanog s internetom mogu provjeriti u kojem je statusu njihov predmet ili dokument te koji je referent za njega zadužen.

 

Platformu Otvoreni grad komentirao je i gradonačlenik Nenad Panian.
” Cilj nam je približiti i predočiti građanima i svim zainteresiranim korisnicima isplate iz gradskog proračuna, a daljnjim aktivnostima u okviru projekta Otvoreni grad i dodatno približiti rad Gradske uprave čime Grad Dugo Selo postaje predvodnik u transparentnosti i digitalizaciji poslovanja. Svaka gradska kuna mora biti transparentna i ovo građanima više nitko ne smije oduzeti“ – kazao je gradonačelnik Panian.

U planu je objaviti i postaviti platformu koja pokazuje sve isplate odnosno namjensko korištenje sredstava svih natječaja u gradu, pa i svih udruga i zajednica, poput sportske zajednice, vatrogasne zajednice, odnosno svih proračunskih korisnika. To je za sada u planu, o tome se konzultiramo, razgovaramo i nadam se da će i to biti moguće do kraja ove godine, rekao nam je Dean Dragičević i zaključio:

“Ono što je najbitnije, građani putem platforme Otvoreni grad imaju punu funkcionalnost i korisne usluge kojima mogu pristupiti putem računala, tableta i pametnih telefona”, kazao je pročelnik Dragičević.

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist