Karmela Vukov Colić direktorica Turističke zajednice

Piše: - 05.04.2022.

Na press konferenciji gradonačelnik Nenad Panian predstavio direktoricu Turističke zajednice grada

Karmela Vukov Colic, prva je direktorica Turističke zajednice Dugog Sela. Naglasak je na prvoj, a ne na novoj. Priča o zapošljavanju jedne osobe u TZ grada stara je gotovo koliko i sama Turistička zajednica. Od samog osnivanja, pričalo se da je potreban profesionalac, koji će pomoći razvoju turizma i turističkih manifestacija u gradu. Prvo je nedostajalo novca ( a kada ga ima?), zatim nije bilo političke volje i tako je Dugo Selo, bio jedini grad u Zagarebačkoj županiji bez profesionalca u Turističkoj zajednici. U međuvremenu, svi gradovi koji su takvu osobu imali, brendirali su neke od svojih turističkih manifestacija. Ivanić  Grad  – Bučijadu, Samobor – Fašnik, Jastrebarsko – Dane vina, Vrbovec – Kaj su jeli naši stari i da ne nabrajam dalje.
I Dugo Selo je imalo svoje manifestacije i to dobre, priznaje i novoizabrana direktorica Karmela Vukov Colić i posebno izdvaja Stara jela z Dugog Sela i Martinje. Ima ih još. I treba reći, u pravilu organiziralo ih je, Pučko otvoreno učilište sa svojim kapacitetima i suradnicima ( neke i osmislilo – poput Starih jela), a Turistička zajednica i grad su se potpisivali kao organizatori. Pri tome, svaka čast Zvjezdani Budor Klarić, koja je u ime grada sudjelovala u njihovoj pripremi.

Karmeli koja je došla u Dugo Selo, jer kako kaže misli da grad može bolje i više, želimo da u tome i uspije.
Želi da grad postane vidljiviji, da postojeće manifestacije, prvenstveno Stara jela i Martinje, osnaži i kad bolje upozna situaciju pokrene nove. Za početak, potrebno je ostvariti digitalnu vidljivost – web stranicu, facebook, instagram, potrebno je organizirati ured, koji će se privremeno nalaziti u Martinusu, a kasnije u Kolodvorskoj ulici u prostor Male galerije.  Seli  u KIC kad bude gotov. Treba raditi i na novim suvenirima, a na početku,  već ju u subotu čeka tradicionalna manifestaciju Ususret Uskrsu.  I odmah nakon toga, jedna nova – Uskrsna potraga za jajima.

Iako se zapravo ne radi o klasičnim turističkim manifestacijama, već lokalnim, ipak treba reći da sva takva događanja, daju sliku grada kao cjeline. Grada koji bi svoju turističku ponudu trebao brendirati na nasljeđu obitelji Drašković, nešto slično poput Zaprešića s Jelačićem. Moje osobno mišljenja je, da Dugo Selo ( TZ DS ) treba najviše raditi na Martinju. Neki će se sjetiti da smo baš mi ( Radio Martin) još u devedesetim na Cvjetnom placu imali Martinje i dijelili mošt iz bačve koju je pokojni Milan Bunčić postavio na stara drvena seljačka kola. Stigla su u kombiju i složena su na licu mjesta. Postoji o teme i priča na duplerici Večernjeg lista.
Kasnije, kad su događanja bila na Martin Bregu pod šatorom ( možda se i Severina toga sjeća) iznajmili smo ( opet mi ) vlak, da, cijelu kompoziciju tada novih vagona,  kako bi Zagrepčae besplatno dopelali na Martinje. Nije vlak vozil do stare crkve, ali nisu išli ni pješice, prevezli smo ih autobusom. Preporodaši su ih pjesmom dočekali na Glavnom kolodvoru i opet smo točili mošt i na kolodvoru i u vlaku, sve uz pomoć udruge vinara, naravno i grada. I nije tu važna kvaliteta vina ( koja se u međuvremenu znatno podigla) već tradicija i način života i taj drveni kipec Svetog Martina gospona Cikača. Ovo s vlakom kasnije je organizirala Bučijada, a zadnje dvije godine Zaprešić za dolazak na Jelačićeve dane. A mi smo bili prvi, ali tko to danas pamti, a zašto i bi.

I dok lamentiram što bi trebalo, moram reći, što je najveća i trenutno jedina prava turistička manifestacija u gradu. Imate pravo tri puta pogađati? Zapravo se i ne vodi kao turistička, a radi se o velikim moto događanjima Moto kluba Sveti Martin. Naime, na njihova okupljanja doista dolaze turisti – motoristi iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Neki na dan, neki na dva, a mogli bi i na duže. Evo novog posla i dobre priče i u županijskim okvirima, jer većeg moto događanja u okolici nitko nema. Sjetite se prošlog vikenda i na stotine motora na ulicama Dugog Sela i okolica. Da, išli su i u siranu obitelji Zadravec u Kusanovec i neka su. I svake godine ih se može voditi na drugo mjesto.

Za kraj, vjerujem da će u organizaciji manifestacija i promocija grada, Karmeli Vukov Colić, pomoći to što je poznata medijska osoba koja je svoju karijeru 32 godine gradila na HRT-u kao voditelj, urednik televizijskih i radijskih emisija. No sada je na novom terenu i važnije je što ima ( paralelno s medijskim poslom) i turističko-hotelijersko zvanje i već 25 godina iskustva u turizmu, kroz vođenje turističkih tura po svijetu i Europi i stranih turista po Hrvatskoj kao licencirani turistički vodič za Zagreb i Zagrebačku županiju.

foto: Igor Đuran

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist