Objavljujemo priču o Križnom putu tri župe dugoselskog dekanata inspiriranim temama enciklike “Laudato si” u Dugom Selu i Brckovljanima.

Tri župe dugoselskog dekanata, župa sv. Brcka – Brckovljani, župa Uzvišenja sv. Križa u Dugom Selu i župa bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu, u subotu 2. travnja 2022. organizirali su zajednički križni put s razmatranjima inspiriranima enciklikom pape Franje “Laudato si”.

Križni put je započeo u župnoj Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću, predvoditelj križnog puta bio je don Filip Pavlović upravitelj župe u Lupoglavu, koji je za ovu prigodu sastavio originalna razmatranja na temelju enciklike “Laudato si”. Tako je nekoliko stotina sudionika križnoga puta razmatrajući Spasiteljevu muku moglo približiti sebi teme poput: siromaštva, klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, rata, izbjeglica, međuljudskih odnosa, odgovornoga rada, nepravedne raspodjele dobara, prekomjernoga trošenja te poziva pape Franje na drugačiji stil života u jednostavnosti, molitvi i ljubavi prema siromašnima. Dio razmatranja čitali su vjernici, a dio vlč. Marinko Golek upravitelj župe sv. Brcka u Brckovljanima, dok je vlč. Tomislav Kralj upravitelj župe u Lukarišću animirao pjevanje i predvodio svetu misu na kraju križnoga puta u crkvi sv. Brcka u Brckovljanima. Unatoč lošijim vremenskim uvjetima i kiši te velikom broju sudionika, križni put je prošao bez većih teškoća zahvaljujući brojnim volonterima, članovima DVD-a Brckovljani te policiji koja je pratila vjernike na putu.

U propovijedi koju je održao don Filip Pavlović, sam propovjednik je istaknuo kako ga je netko od vjernika upitao: “Zašto velečasni, niste izabrali neku drugu temu koja bi nas više pogodila jer nas ova o klimatskim promjenama ne pogađa, kod nas je sve dobro?” Na što je propovjednik dao odgovor: “Izabrali smo ovu temu baš zato jer nas ne pogađa i u tomu vidimo glavni problem!”. Ponavljajući riječi pape Franje o važnosti “malih svakidašnjih gesta” propovjednik je pozvao da u okviru razmišljanja o socijalnoj ljubavi razvijamo strategije kojima će se učinkovito zaustaviti propadanje okoliša te potaknuti “kultura skrbi” kojom treba biti prožeto cijelo društvo.

Na kraju programa članovi pastoralnog vijeća župe sv. Brcka u Brckovljanima za sve prisutne organizirali su druženje uz čaj i peciva te su okupljeni mogli podijeliti iskustvo doživljaja “Laudato si” tema u križnom putu, što je jedinstven spoj.

Jedna sudionica je izjavila kako je zahvalna župnicima što su baš kroz ovu formu križnoga puta približili riječi Svetoga Oca o ovoj važnoj temi rekavši: “Da sam to čula negdje drugdje, možda se na riječi “klimatske promjene” ne bih ni osvrnula, no hodajući kroz prirodu riječi pape Franje su imale vremena odzvoniti u mom srcu i prihvatila sam ih kao svoju zadaću.”

Podijelite

Current track

Title

Artist