Duhovna obnova u Lupoglavu

Piše: - 28.05.2022.

U LUPOGLAVU ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA POVODOM “TJEDNA LAUDATO SI”

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja koji djeluje pri Svetoj Stolici svake godine organizira “Tjedan Laudato si” u kojemu sudjeluju brojne organizacije te svojim aktivnostima obilježavaju godišnjicu izlaska istoimene enciklike pape Franje posvješćujući važnost očuvanja te brige za sve stvoreno. Ove godine tim brojnim nastojanjima u svijetu pridružila se i župa bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu. Kao priprema za “Tjedan Laudato si” održano je nekoliko volonterskih akcija uređenja okoliša crkve, a na Spasovo 26. svibnja 2022. s početkom u 18 sati održana je duhovna obnova u suradnji sa zajednicom mladih Eho.
Duhovna obnova započela je svetom misom koju je predvodio don Filip Pavlović upravitelj župe.
Na samom početku misnog slavlja predvoditelj je pojasnio nakanu ove duhovne obnove, a ta je da prepoznamo i usvojimo katolički stav i način postupanja prema svemu stvorenome, napose našem zajedničkom domu Planetu Zemlji. Naš stil života kao vjernika treba biti obilježen brigom, a ne iskorištavanjem. Don Filip je okupljene pozvao da se pokajemo za svaki onaj put kada stvorenome nismo iskazivali ljubav jer zbog toga trpe i naša siromašna braća i Zemlja.

U propovijedi na misnom slavlju tumačeći otajstvo Uznesenja Gospodina našega Isusa Krista u Nebo don Filip je kroz nekoliko starozavjetnih slika pojasnio kako su vjernici u prirodi vidjeli i sliku Božjeg blagoslova i prisutnosti, na poseban način u oblaku koji je nositelj kiše i plodnosti. Današnji čovjek ne gleda prirodu kao na dar i blagoslov nego samo kao na sredstvo. No, također je istaknuo kako upravo današnja svetkovina pokazuje koliko je Bog uzvisio ljudsku prirodu te potiče da budemo ljudi nade unatoč teškim prognozama glede klimatskih promjena za budućnost, ta naša nada kojoj je temelj sam Gospodin mora biti angažirana i djelatna, mora potaknuti obraćenje promjenu života i spremnost na žrtvu.

Nakon misnog slavlja zajednica mladih Eho je predstavila svoje aktivnosti te je voditelj zajednice Marko Matijašević dodao kako je upravo u ovoj župi ova zajednica mladih učinila prve korake, te mu je zbog toga prisutnost na ovoj duhovnoj obnovi u crkvi gdje je sklopio sakrament braka sa svojom suprugom dragocjena.
Nakon kraćeg uvoda g. Matijašević održao je i kratku katehezu o Duhu Svetomu: “Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan! – Rim 5,5” Tu je na poseban način istaknuo kako Duha Svetoga vjernici često spominju, ali premalo poznaju, te da nas upravo on Branitelj – Odvjetnik uči o istini Isusa Krista.
Nakon predavanja slijedilo je slavljenje uz pjesmu i meditaciju, a na kraju programa duhovne obnove župnik don Filip je izložio Presveti Oltarski Sakrament i pozvao okupljene na klanjanje u šutnji te je na kraju podijelio i svečani blagoslov s Presvetim. Iako je program duhovne obnove trajao skoro tri sata župljani se nisu žurili doma nego su ostali razmjenjujući iskustva i doživljaj obnove. Program „Tjedna Laudato si“ u Lupoglavu završit će ove nedjelje 29. svibnja kada će nakon večernje svete mise u 18 sati biti omogućeno zajedničko gledanje dokumentarnog filma „Jednom kad znaš“ francuskog redatelja Emmanuela Cappellina koji govori o neugodnoj stvarnosti klimatskih promjena te uništenih i iscrpljenih prirodnih resursa.

 

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist