KBC Zagreb ugostio Patrolu Zabavnog

Piše: - 28.01.2023.

Patrola Zabavnog radija posjetila je KBC Zagreb povodom javnozdravstvene kampanje “Dan crvenih haljina”, gdje nas je ugostila prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. med., specijalist neurolog, subspecijalist intenzivne medicine

Pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju i cerebrovaskularne bolesti KBC Zagreb, Zdravka Poljaković pričala nam je o moždanom udaru i već petoj javnozdravstvenoj kampanji “Dan crvenih haljina“. Ova kampanja je pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go  Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go  Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan CRVENIH HALJINA“ posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači.

Zaštitni znak je silueta žene u crvenoj haljini koja je istovremeno krhka i snažna i koja savršeno oslikava misiju ove akcije.  Na društvenim mrežama akciju obilježava hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 05. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Poslušajte ovu zanimljivu emisiju!

Podijelite

Current track

Title

Artist