Dugom Selu led rasvjeta uštedjela 106 tisuća eura

Piše: - 28.02.2023.

Svaka kvalitetna rasvjeta može pomoći u zelenoj tranziciji jer zamjenom starijih rasvjetnih sustava najnovijim efikasnim rješenjima moguće je postići izuzetno velike uštede električne energije i emisije CO2.

Procijene govore da bi se na razini Hrvatske godišnje moglo uštedjeti oko 25 milijuna eura odnosno više od 50.000 tona emisije CO2. To je ekvivalent količini CO2 koju 2,3 milijuna potpuno razvijenih stabala može apsorbirati u godini. Može se usporediti i sa godišnjim emisijama CO2 od preko 17 tisuća automobila s unutarnjim izgaranjem. Na primjeru jednog manjeg grada sa 20-tak tisuća stanovnika, poput Dugog Sela,  vidljivi su veliki razmjeri uštede nakon prelaska na javnu led rasvjetu. U godinu dana ušteđeno je više od 106 tisuća eura javnog novca i smanjena emisija Co2 za gotovo 300 tona rekao je pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo Dean Dragičević, odgovarajući na pitanje vijećnika Krešimira Cvijanovića na sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela.

“Godišnja potrošnja prije uvođenja led rasvjete iznosila je 1.672.495 kWh a nakon postavljanja led rasvjete potrošnja je pala na 453 tisuće kWh dakle ostvarena je ušteda od 1.200 tisuća kWh . Emisija CO2 je sa 392 tone smanjena na 106 tona. Sve to je dovelo i do financijskih ušteda. Troškovi su s milijun i 12 tisuća kuna godišnje pali na 367 tisuća kuna bez pdv-a. Tako je ostvarena je ušteda od 644 tisuće kuna bez pdv-a odnosno 804 tisuće kuna s pdv-om”.

Ovi podaci iz Dugog Sela primjer su koji govori da bi uštede i u novcima i u emisiji CO2 na razini Hrvatske mogli biti i veći od sadašnjih procjena.

Sadržaj preuzet iz emisije EKO OTISAK Zabavnog radija koja se emitira nedjeljom u 16:00 sati

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist