Umjetna inteligencija o političarima Dugog Sela i Rugvice

Piše: - 05.03.2023.

Pitali smo trenutno najnapredniji alat za AI o lokalnim političarima i evo što smo doznali

U cijelom svijetu trenutno se miješaju strah i oduševljenje sa alatima umjetne inteligencije koji su kraće vrijeme javno dostupni. Pitanja je puno, od toga što sve ovi alati mogu, do toga što nas čeka sutra tj. možemo li očekivati veliku pomoć u našim životima ili možda gubitak posla koji trenutno radimo. No jedno je sigurno, umjetna inteligencija već sada je prisutna u našem životu, a što se tiče našeg radija prvi put smo je javno upotrijebili za potrebe stvaranja teksta i korekciju slike početkom ove godine u vijesti o tadašnjoj novoj pjesmi ovog izvođača.

Za one koji žele znati više, trenutno je popularan ChatGPT. Sustav umjetne inteligencije koji je  postao dostupan široj javnosti kao prototip 30. studenoga 2022. No ovaj sustav ima u trenutku pisanja “pamet” samo do 2021 godine, što bi u prijevodu značilo da ako ga pitate nešto što se već dogodilo u 2022 godini, neće znati odgovor. Za potrebe našeg malog upitnika koristili smo novi model koji javno nije dostupan, ali će uskoro to postati te kako najavljuju iz firme Microsoft promijeniti način našeg pretraživanja, ali i još puno toga. Dovoljno je reći da je do sad nedodirljivi Google doživio prvi puta veliki strah od konkurencije koja očito svih ovih godina ne spava. Ako čitajući ovaj tekst mislite, pa je to imam na mobitelu već dugo vremena! Siri, Alexa, Cortana i Google Assistant su “male bebe” za ono što se trenutno nudi kao posljednji krik nove tehnološke revolucije.

Bing AI naglašava da nije uvijek točan kao i ChatGPT, no svakim našim razgovorom odgovori se poboljšavaju i bruse, tako da ovi modeli jako brzo uče na svim poljima. Što se tiče naših lokalnih političara odgovori su nas i nasmijali, ali smo dobili onaj ozbiljan dio kao i emociju na kraju. Smješniji dio pripada odgovorima koji nisu točni napr. predsjednik GV-a Dugo Selo je Kruno Blažinović, a ne Sunčana Žuteković ili problem u bračnom statusu načelnika Rugvice Mate Čička na koji umjetna inteligencija trenutno ne zna odgovor. No najbolje je da pitanja i odgovore pročitate sami, te donesete svoj zaključak. Sreća kod nas ljudi je da još uvijek razmišljamo “svojom glavom”.

Pitanja i odgovori o gradonačelniku Dugog Sela:

Pitanja i odgovori o načelniku općine Rugvica:

 

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

SLJEDEĆA OBJAVA

Miach – SMS


Thumbnail
PREDHODNA OBJAVA

Natali Dizdar – Ocean


Thumbnail
Current track

Title

Artist