Predstavljanje knjige Izjava i odluka Druge zagrebačke sinode

Piše: - 24.03.2023.

U velikoj dvorani pastoralnog centra župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu, u četvrtak 23. ožujka 2023. u 20 sati okupilo se stotinjak vjernika Dugoselskog dekanata kako bi se upoznali s Izjavama i odlukama koje su rezultat rada 2. Sinode zagrebačke nadbiskupije. Među okupljenima bili su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća, župnih caritasa župa dugoselskog dekanata, redovnici i redovnice koje djeluju u dekanatu, zvonari i sakristani, članovi pjevačkih zborova i voditelji, vjeroučitelji, ministranti, čitači, animatori za mlade, članovi obiteljskih, biblijskih i drugih molitvenih zajednica, predstavnici civilnih udruga i društava te ostali angažirani vjernici laici.

Okupljene je na početku pozdravio dekan preč. Ivan Valentić i najavio razlog susreta te je predao riječ svećenicima koji su predstavili pojedine dijelove dokumenta Sinode.

Okupljenim vjernicima se obratio vlč. Mato Draganović župnik u Savskom Nartu, on je izložio ukratko zaključke susreta svećenika remetsko-sesvetskog arhiđakonata s kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom pastoralnom institutu što je bio povod organiziranja i ovog susreta s vjernicima u dekanatu.
O “Slavlju Sinode kao slavlju Crkve” te o “Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije” govorio je vlč. Filip Pavlović upravitelj župe Lupoglav. U svom izlaganju vlč. Filip je stavio naglasak na definiciji Crkve kao zajednici te na “lice Crkve koja izlazi”. To je Crkva koja smanjuje udaljenosti, prepoznaje potrebe, služi i misionarski se raduje.

O “Crkvi zagrebačkoj u slavljenju Kristova otajstva” govorio je vlč. Tomislav Kralj župnik u Lukarišću. Njegovi naglasci su bili usredotočeni na zajedničku brigu i maksimalan trud oko priprave i samog slavlja liturgijskih čina, te posebice oko kvalitetne priprave, s ujednačenim praksama, za slavlje sakramenata, koji trebaju odražavati živu vjeru i povezanost vjernika s Crkvom.

O “Crkvi zagrebačkoj u zajedništvu svoga poziva i poslanja” govorio je vlč. Marinko Golek župnik u Brckovljanima i istaknuo važnost i ulogu suradnje vjernika laika i župnika u planiranju i organiziranju pastoralnog plana i programa na župi koja je prvi redoviti oblik života u Crkvi.

O “Crkvi zagrebačkoj u hrvatskom društvu” okupljenima je govorio vlč. Mirko Matasović župnik iz Sesvetskog Kraljevca koji se dotaknuo različitih tema vezanih uz dijalog Katoličke Crkve s drugim vjerskim zajednicama i članovima i udrugama civilnog društva. Naglasak je stavio na Crkvu kao nositeljicu kulturnih i socijalnih vrednota te važnosti uloge medija kao sredstava komunikacije i evangelizacije.

U dijelu rasprave koja je uslijedila okupljenima se obratio i g. Tadija Barbarić koji je bio predstavnik dugoselskog dekanata na sinodalnim zasjedanjima te je progovorio o vlastitom iskustvu rada u Sinodi, te je izrazio vlastito zadovoljstvo organizacije ovog susreta za širi krug angažiranih vjernika laika našeg dekanata.
Na kraju susreta okupljenima se ponovno obratio preč. Dekan koji se u kraćem izlaganju zahvalio okupljenim vjernicima za sve ono što čine u svojim župnim zajednicama. Susret je zaključen molitvom i kratkim druženjem u prostorima pastoralnog centra.

Podijelite

Current track

Title

Artist