Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Piše: - 03.04.2023.

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije bilo je u Ivanić-Gradu domaćin 12. međužupanijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Sudjelovalo je 14 ekipa, u kategorijama podmlatka i mladih, koje su osvojile prva mjesta na školskim, potom i gradskim natjecanjima. Samo natjecanje obuhvaćalo je provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći. Osim praktičnoga dijela, natjecatelji, njih ukupno 84, pisali su i test znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu te ljudskim pravima i pravima djeteta.

“Ovogodišnje natjecanje ima veliki značaj, jer nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, mladi ponovno imaju priliku pokazati svoje znanje. Zahvaliti treba i mentorima, djelatnicima i volonterima Crvenog križa koji ulažu svoje vrijeme i znanje kako bi djecu naučili jednoj od najvažnijih vještina u životu – spasiti ljudski život”, rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije, dodavši da će velika većina natjecatelja ostati volontirati u Crvenom križu.

Scenarij ovogodišnjega natjecanja, uz ostalo, obuhvaćao je prvu pomoć pothlađenoj osobi, pomoć osobi na čije je noge palo stablo, osobi sa stranim tijelom u dlanu, osobi koja je doživjela napad astme i panike, osobi s prijelomom potkoljenice…

U kategoriji podmlatka najuspješnija je bila ekipa Gradskog društva Crvenoga križa Dugo Selo, koju čine učenice OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine, a u kategoriji mladih ekipa GD CK Sisak, koju čine učenice sisačke Gimnazije. Ove dvije ekipe izborile su nastup na državnom natjecanju Hrvatskoga Crvenog križa koje će se sredinom svibnja održati u Zagrebu.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist