Posvećena crkva Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom

Piše: - 17.04.2023.

Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom svečano je otvorena na Bijelu Nedjelju u nazočnost brojnih žitelja Općine Kravarsko i župljana župe Kravarsko. Misno slavlje i posvećenje crkve predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a misi je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenici župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici gradova i općina s područja županije kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovih kulturo-umjetničkih društava.

Stara župna crkva stradala je u razornom potresu 29. prosinca 2020. i jedan je od simbola stradanja ‘petrinjskog potresa’ na području Zagrebačke županije, a ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji i u Zagrebačkoj županiji.

Crkva u Kravarskom izgrađena je u svega godinu dana i tri mjeseca od početka uklanjanja starog objekta. “Zagrebačka županija temeljem javnog poziva, kroz decentralizirana sredstva koja nam je Vlada RH dala za obnovu javnih objekata, dodijelila za njenu izgradnju 1,4 milijuna eura”, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović poručivši kako će biti osigurani i dodatnih 250.000 eura kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Dodao je i kako je temeljem javnog poziva za obnovu zgrada javne namjene do sada potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,5 milijuna eura, od čega za područje općine Kravarsko 8 ugovora ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura.

Nova Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi.

“Lijepo je vidjeti crkveni toranj, prepoznatljivi simbol ovoga kraja koji krasi i grb Općine Kravarsko, ali zasigurno najljepši prizor je crkva puna vjernika. Bili smo ovdje zajedno neposredno nakon što je snažan potres pogodio ovo područje, na mjestu razrušene crkve Uzvišenja svetog Križa, a prije godinu dana rekli smo da ćemo sagraditi novu župnu crkvu. Drago mi je što upravo danas, na Bijelu nedjelju, svjedočimo završetku izgradnje crkve”, kazao je ministar Medved. “Ovo je snažna poruka suradnje Odbora za izgradnju crkve, Župe, Općine i Općinskog vijeća mještana Kravarskog, Zagrebačke županije i Vlade te svih koji su sudjelovali u ponovnoj izgradnji ove crkve, izvođača i vjernika, jer to zajedništvo i entuzijazam koje se ovdje moglo vidjeti u zadnjih godinu dana rijetko se viđa, a rezultat toga vidimo danas”, istaknuo je Medved, dodavši da će Vlada nastaviti ulagati napore za revitalizaciju ovog kraja kao i cijele potresom pogođene Banovine, uz poruku da održati i obnoviti život možemo samo zajedničkim snagama.

Podijelite

Current track

Title

Artist