PLIVA pustila u pogon najjaču izgrađenu solarnu elektranu u RH

Piše: - 18.05.2023.

Farmaceutska tvrtka PLIVA HRVATSKA, članica Teva grupe na svojoj proizvodnoj lokaciji u Savskom Marofu u Brdovcu u rad je pustila solarnu elektranu kojom će moći pokriti 30-ak posto potreba za električnom energijom.

Solarna elektrana snage je 9.71 MWp, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 3300 kućanstava u Hrvatskoj, postavljena je na površini od 60.000 metara kvadratnih, sačinjena je od 17.820 panela i predstavlja najjaču do sada izgrađenu solarnu elektranu u Hrvatskoj.

“U posljednjih nekoliko godina PLIVA i Teva dodatno su se usredotočile na razvoj kulture brige o okolišu, poštivanjem visokih standarda očuvanja okoliša i implementacijom zelenih tehnologija. Važna komponenta ovog projekta je i smanjivanje ovisnosti o drugim izvorima energije pogotovo u vrijeme kada cijene energenata utječu na porast cijena, inflaciju i zastoje u lancima opskrbe”, istaknuo je predsjednik Uprave PLIVE Mihael Furjan.

Obilježavanju početka puštanja u rad solarne elektrane u ime Zagrebačke županije nazočio je župan Stjepan Kožić.

“Iskrene čestitke upućujem tvrtki na ovoj investiciji koja ima širok utjecaj ne samo na poslovanje same tvrtke već i na širu društvenu zajednicu i okoliš. Zagrebačku županiju često zovu i zelenim zagrebačkim prstenom. Ovaj epitet zeleni, želimo sačuvati i za iduće generacije stoga i sami provodimo niz projekata koji podrazumijevaju uporabu obnovljivih izvora energije, ali se i zahvaljujemo privatnim investitorima koji vode brigu o zaštiti okoliša”, rekao je Kožić, podsjetivši na nedavno u rad puštenu solarnu elektranu Distributivnog centra za voće i povrće te potpore kojim Županije potiče poljoprivrednike da ugrade solarne elektrane na svoje OPG-ove.

Direktorica PLIVINE proizvodne lokacije u Savskom Marofu Romana Šantar naglasila je zadovoljstvo realizacijom projekta, dodavši kako već kroz niz projekata poput izgradnje pogona za obradu procesnih plinova i otpadnih voda sustavno ulažu u smanjivanje energetske potrošnje i unaprjeđenje održivosti poslovanja.

Podijelite

Current track

Title

Artist