Ujedinjeni u borbi za spas barske kornjače

Piše: - 17.05.2023.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije započela je s provedbom projekta “Spas za barske – stop za invazivne kornjače” kojem je cilj zaštititi barsku kornjaču kroz poboljšanje poznavanja rasprostranjenosti zavičajne barske kornjače, ali i uklanjanje invazivnih stranih vrsta kornjača koje ih ugrožavaju. Projekt financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupna vrijednost je nešto više od 265 tisuća eura, a provedba će trajati do lipnja 2026. godine.

“Na području Zagrebačke županije imamo najveću brojnost invazivnih stranih vrsta kornjača u Hrvatskoj, procjenjuje se čak preko 1.300 jedinki invazivnih kornjača, što ukazuje na ozbiljnost problema. Projekt će se provoditi na 17 lokacija u županiji, na kojima su invazivne strane kornjače zabilježene. Većina aktivnosti uklanjanja bit će usmjerena na dva područja gdje ih ima najviše – na jezero Rakitje i na jezera na području Posebnog rezervata Sava – Strmec”, rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek.

Projektom je predviđena izrada sunčališta za kornjače, pomoću kojih će se invazivne kornjače hvatati. Radi se o živolovkama koje ne ozljeđuju ulovljene životinje, a zamke će se redovito provjeravati i prazniti kako bi životinje bile izložene što manjem stresu. U slučaju ulova barskih kornjača, vraćat će se u prirodu, a invazivne će se prevoziti na pregled veterinaru. Nakon pregleda, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju, zdrave kornjače će biti zbrinute u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Cilj je do kraja trajanja projekta smanjiti brojnost invazivnih kornjača barem za 80 %.

“Invazivne strane vrste su one koje su posredstvom čovjeka došle na mjesto gdje ih prirodno ne bi bilo i na tom području rade štete. Rade štete bioraznolikosti, negativno utječu na zdravlje ljudi kao i na gospodarstvo. Troškovi kontroliranja invazivnih stranih vrsta u Europskoj uniji godišnje iznose 12 milijardi eura”, istaknula je Voditeljica službe za bioraznolikost u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Zrinka Domazetović te dodala “Invazivne kornjače nisu krive što su tu. Njih su u prirodu pustili neodgovorni vlasnici! Kornjače koje su bili nečiji kućni ljubimci, živjele su u kontroliranim uvjetima, imale su terarije, u nekom trenutku su puštene u prirodu pod izgovorom da će im u prirodi biti lijepo ali to nije tako. Priroda nije uvijek zaštićeno i lijepo mjesto. Naš zadatak je pokušati minimalizirati štetu koju rade invazivne vrste.”

“Invazivne strane kornjače imaju kompetitivnu prednost nad barskom kornjačom jer su veće i agresivnije, ranije spolno sazrijevaju i imaju veći reproduktivni potencijal. Hrane se biljkama, mekušcima, vodenim kukcima, rakovima, ribama i vodozemcima pa imaju negativan utjecaj na cijelu vodenu zajednicu. Osim toga, prenose različite parazite i patogene, kao i bakterije roda Salmonela. Zbog svega navedenog, uvrštene su na popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost na razini Europske Unije te se smatra jednom od najopasnijih invazivnih stranih vrsta na svijetu”, pojasnila je Ana Štih Koren iz udruge Hyla.

Predsjednik Športsko ribolovnog društva Rak Rakitje Božo Mihina istaknuo je probleme koje izazivaju crvenouhe kornjače. “Zbog negativnog utjecaja na mrijest riba, one ugrožavaju osnovno djelovanje ribičkog društva, osiguravanje balansa i ravnoteže ribljih vrsta. Ovaj projekt je jedna spasonosna inicijativa da svi zajedno smanjimo broj invazivnih kornjača na najmanju moguću mjeru”, rekao je Mihina.

Inače, Javnoj ustanovi Zeleni prsten nedavno je odobreno i sufinanciranje projekta LIFE Ornamental IAS koji se bavi prevencijom unosa novih potencijalno invazivnih stranih ukrasnih biljaka u prirodu.

Podijelite

Current track

Title

Artist