Održana završna konferencija projekta „Prsten potpore“

Piše: - 13.06.2023.

U sklopu milijun eura vrijednog europskog projekta „Prsten potpore“ u ovoj školskoj godini za 222 učenika u 38 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija osigurana je potpora 225 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika – rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji održanoj u Zagrebačkom inovacijskom centru Zicer.

Projekt ukupne vrijednosti 1.094.289,95 eura financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu 929.059,66 eura (84,90%) te sredstvima Zagrebačke županije u iznosu 165.230,29 eura (15,10%).

U ime Zagrebačke županije završnoj konferenciji nazočio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Ivica Radanović koji je se zahvalio svim sudionicima u projektu, izrazio zadovoljstvo što se projekt nastavlja te poručio: „Inkluzivni pristup nema alternativu, njegovi benefiti na socijalni razvoj djece su i više nego očiti i smatramo da svako dijete treba imati pravo na sudjelovanje u nastavnom procesu, druženje s vršnjacima i neopterećeno odrastanje“. Kazao je i kako će se Zagrebačka županija i ove godine prijaviti na natječaj za dodjelu europskih sredstava, ali i da će sama osigurati potrebna sredstva za nastavak projekta.

Rezultate projekta je predstavila voditeljica projekta Ivančica Prugovečki koja je naglasila kako je neposrednim radom pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika s učenicima, omogućeno postizanje boljih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurano je njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada nakon provedbe projekta.

O značaju međusektorske suradnje, ključnim elementima za njenu uspostavu i pozitivnim posljedicama dobre međusektorske suradnje u sklopu konferencije govorio je Darko Kobetić iz Centra znanja Profectus.

„Pomoćnici u nastavi velika su potpora u cijelom odgojno-obrazovnom procesu. Osim u nastavi, pomažu učenicima s teškoćama i u neformalnim situacijama tijekom odmora, prehrane, kao i uspostave interakcije s drugim učenicima“, rekla je Marija Kardum Živković, stručni suradnik pedagog i koordinatorica za pomoćnike u nastavi u OŠ Pušća.

Projekt Prsten potpore, peti u nizu, dokaz je kako korištenjem sredstava Europske unije i proračuna Zagrebačke županije možemo kroz razvoj inkluzivnog obrazovanja stvarati inkluzivno društvo u kojem se svaki član na principima ravnopravnosti može razvijati u skladu sa svojim mogućnostima i tako doprinositi razvoju cijele županije.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist