Grad Sveti Ivan Zelina proslavio svoj Dan

Piše: - 26.06.2023.

Blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, slavi se i kao Dan grada Svetog Ivana Zeline. Obilježen je svečanom sjednicom Gradskoga vijeća na kojoj su, uz prigodne govore, dodijeljena javna priznanja Grada. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Željku Pavičiću, dok su dobitnici godišnjih nagrada Anđelko Pisačić, vlč. Vlado Bogdan, Udruga gljivara „Amanita“, „Iverpan“ i OPG Puhelek-Purek.

Gradonačelnik Hrvoje Košćec u svom govoru rekao je da je Zelina među prvih deset gradova u Hrvatskoj prema doseljavanju stanovništva. Prema statističkim podacima, nastavio je, u Zelini je nezaposleno svega 0,5% radno sposobnoga stanovništva.

„Dodatan poticaj razvoju je značajan rast gradskoga proračuna temeljen na povlačenju europskih sredstava“, rekao je gradonačelnik. Naglasio je gradnju regionalnoga vodoopskrbnog sustava, konstrukcijsku obnovu Gradskoga muzeja, gradnju Zelinskoga multifunkcionalnog centra, nadogradnju vatrogasnog centra, rekonstrukciju prometnica, gradnju nogostupa…

„Osim gradskih investicija svakako treba naglasiti i rast investicija privatnoga sektora. U proteklih godinu i pol dana otvorena su tri trgovačka centra, a nakon desetak godina neaktivnosti u funkciju će ponovno biti stavljeni poslovni objekti outlet centra. „Alca“ je odlučila krenuti s gradnjom novog poslovnog objekta, a već treći poslovni objekt gradi „Violeta“. Poslovna zona u Svetoj Heleni pomalo se puni, stoga je izuzetno važan korak, koji smo poduzeli, donošenje Urbanističkog plana uređenja Poslovne zone Obrež“, rekao je Košćec.

Izaslanica župana na svečanosti bila je Brankica Benc, članica Županijske skupštine i načelnica Rakovca. Rekla je da obol razvoju Zeline, ali i drugim gradovima i općinama, daje i Zagrebačka županija.

„Županija je i ove godine raspisala natječaje za dodjelu sredstava za obnovu vatrogasnih domova, cesta, dječjih igrališta, za provedbu EU projekata…“, pobrojala je Benc. Također, rekla je da je Županija na natječaj za dodjelu europskih sredstava prijavila projekte energetske obnove osnovne i srednje škole u Zelini, a priprema i projektnu dokumentaciju za gradnju škole u Kominu i sportske dvorane u Donjoj Zelini.

Dan grada Zelinčanima je čestitao i saborski zastupnik Damir Bajs.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist