Uručeni ugovori za gradnju centara za starije

Piše: - 03.10.2023.

U Kongresnoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice jučer je dodijeljeno 18 ugovora o financiranju izgradnje novih centara za starije osobe kojima će se na razini Hrvatske omogućiti smještaj za oko 1700 starijih osoba te izvaninstitucijske usluge za nešto više od 4500 korisnika. Investicije vrijedne 159 milijuna eura osigurane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te državni proračun, a dio će sufinancirati i jedinice lokalne samouprave.

Među 18 projekata, jedan centar gradit će se i na području Zagrebačke županije, u Velikoj Gorici.

Ukupna vrijednost projekta Centra za starije osobe u Velikoj Gorici je 11,7 milijuna eura, od čega je bespovratno dodijeljeno 6,1 milijuna eura.

„Smještajni kapaciteti za cjelodnevni boravak u našem centru bit će osigurani za 102 korisnika, dok će izvaninstitucijske usluge biti osigurane za preko 500 korisnika, što je jedan europski standard“, izjavio je nakon dodjele ugovora gradonačelnik Grada Velike Gorice, nositelja projekta, Krešimir Ačkar.

Zagrebačka županija partner je u projektu, a dodjeli je nazočio župan Stjepan Kožić.

Dodjela se održala uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

„Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar“, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako budućim  centrima uloga neće biti samo smještajni kapaciteti, kreveti i trajni smještaj, nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno širenje mreže socijalnih usluga po cijeloj Hrvatskoj.

„Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima – većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja“, rekao je Piletić.

Podijelite

Current track

Title

Artist