Dani europske baštine u Udruzi Ivana Perkovca

Piše: - 09.11.2023.

Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca i ove je godine sudjelovala u manifestaciji Dani europske baštine, održanoj na temu „Živa baština“. Početkom godine Udruga je izdala knjigu poslovica, izreka i frazema ikavske kajkavštine „Dobra misau nima cine“, a u sklopu Dana europske baštine poslovice i izreke su digitalizirane te su snimljeni i slušni zapisi u kojima ih kazuju izvorni govornici kajkavske ikavice. Izrađeni su i QR kodovi putem kojih se na pametnim uređajima može poslušati njihovo kazivanja. Na projektu su zajedno radili članovi Udruge te učenici i profesori Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i OŠ Ante Kovačić iz Marije Gorice.

„Večeras predstavljamo ono što smo radili proteklih mjeseci na očuvanju naše jezične baštine, dijalekta i zavičajnoga govora. Jezik je živ, on se razvija i mijenja. Pod različitim utjecajima gubi se ono staro, izvorno, a u njega ulazi nešto novo, često pod utjecajem drugih jezika. Smatramo da su izreke i poslovice ikavske kajkavštine vrlo važne, jer to su ustvari pučke mudrosti koje kroz vrlo kratke izreke mogu puno reći“, na završnoj svečanosti u sklopu Dana europske baštine, ispričala je Jasna Horvat, predsjednica Udruge Ivana Perkovca, dodavši da je sve više primjetno da se „sramimo kajkavštine u svakodnevnom govoru“.

Završnoj svečanosti prisustvovala je i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. Rekla je da je ova Udruga duboko utkala svoje korijene u promicanje kajkavske ikavice.

„Jezik je živ dok ima izvornih govornika. Vašim radom zrnje je palo na plodno tlo i daje prinose“, rekla je Glasnović.

Podijelite

Current track

Title

Artist