Zagrebačkoj županiji plaketa Hrvatskog Crvenog križa

Piše: - 21.12.2023.

Sjednica Skupštine Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održana je sinoć u novim prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina.

Sjednica je bila radna jer je donesen niz odluka poput Programa rada i Financijskog plana za 2024. godinu, ali i svečana jer je obilježeno nekoliko značajnih obljetnica i to 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Tim povodom dodijeljene su jubilarne plakete i zahvalnice Zagrebačkoj županiji i zahvalnice zastupnicima 6. i 7. saziva Skupštine DCK Zagrebačke županije.

Plaketu Zagrebačkoj županiji za izniman doprinos i nesebičnu pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog Crvenog križa preuzeo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ujedno, Kožiću je uručena i zahvalnica Gradskog društva Crvenog križa Svetog Ivana Zeline za poseban doprinos i pomoć pri provedbi projekta Zelinski multifunkconalni centar za prevenciju s knjižnicom. Podsjećamo, gradnju ovog Centra financiranog većinom europskim novcem pomogla je i Zagrebačka županija s 105 tisuća eura. Zahvalnicu je primila i Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje

U ime Društva Crvenog križa Zagrebačke županije obratila se ravnateljica Drinka Sopta koja je pojasnila kako Županijski Crveni križ provodi niz aktivnosti, a to su djelovanje u katastrofama, pružanje humanitarne pomoći, služba traženja, edukacija naših volontera za sva krizna stanja te dobrovoljno darivanje krvi. Zahvalila se Županiji na sredstvima koja izdvaja za rad Društva te podsjetila kako je i zgrada u kojoj se održava proslavila sufinancirana županijskim sredstvima.

„Nova zgrada ima značenje za Zagrebačku županiju u cjelini, ali posebno značenje ima za Sveti Ivan Zelinu. Brojne aktivnosti se sada mogu odvijati ovdje, a Zelinski Crveni križ je vrlo aktivan“, rekao je župan Kožić te dodao: „Zahvaljujem se svima vama, članovima Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, na predanosti, požrtvovnosti i neumornom radu koji je uvijek usmjeren pomoći najpotrebitijima u najtežim trenucima ljudskih života. Nažalost uz vaš redovan rad, bilo je tu mnogo nedaća, poput covida i potresa, poplava. Na sreću, kao i uvijek, vi ste bili tu! Na tome vam od srca, u ime svih stanovnika Zagrebačke županije, zahvaljujem. Zagrebačka županija snažno podupire vaš rad, a sredstva koja izdvajamo daleko premašuju ona propisana Zakonom. Tako uz ovaj zakonski iznos od 236.000 eura, u idućoj godini planiramo i dodatnih 14.000 eura za opremanje interventnih timova,“ pojasnio je Kožić. Podsjetio je i kako je Zagrebačka županija 2018./19. podržala projekt „Zaželi“ kupnjom 6 automobila. „Prošle godine kupili smo kombi, a iduće godine pobrinut ćemo se da 98 žena koje će raditi u novom ciklusu projekta „Zaželi“ dobiju od Zagrebačke županije božićnicu i regres za što je osigurano 65.000 eura,“ – zaključio je Kožić te svima poželi Sretan Božić i mnogo uspjeha u idućoj godini.

Podijelite

Current track

Title

Artist