Predstavljeni rezultati projekta „Zdrav život – zdrav grad“

Piše: - 23.04.2024.

Predstavljeni su rezultati projekta „Zdrav život – zdrav grad“, koji su proveli Gradsko društvo Crvenoga križa Samobor, Hrvatska udruga za medicinu životnog stila i ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru.

Kroz šest mjeseci, pedesetak sudionika projekta, u dobi od 20 do 74 godine, polazili su radionice na kojima su educirani o promjenama životnoga stila. Medicina životnoga stila jest na znanstvenim osnovama utemeljena grana medicine, a sastoji se od šest stupova – poboljšanja kvalitete sna, zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom, unapređenja društvenog života i izbjegavanja rizičnih supstanci – pušenja i alkohola. Radionice su obuhvaćale multidisciplinarni pristup, uz sudjelovanje nutricionista, psihologa, kineziologa, obiteljskih liječnika…, a nakon svakoga predavanja slijedilo je 45 minuta nordijskoga hodanja.

Svako od nas živi u specifičnom okružju i za svakoga važi drugo pravilo. Stoga je bilo važno kako naučeno na radionicama primijeniti u vlastitom životu. Nakon šest mjeseci ponovno ćemo provesti mjerenja kod svih sudionika i saznati koliko je ova intervencija urodila plodom“, rekla je Đurđica Kašuba Lazić, voditeljica projekta. Prvi rezultati projekta, rečeno je, ukazuju da je 14 polaznika, uz intervencije u životnom stilu, smanjilo svoju biološku dob u rasponu od jedne do 19 godina.

U ime Zagrebačke županije prisutna je bila Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje koje je rekla da je nastavak ovoga projekta prijavljen na natječaj u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska. Govorila je i o suradnju društava Crvenoga križa i Zagrebačke županije.

Najteže je mijenjati sebe, svi vidimo druge, svi znamo što kod drugog ne valja, a ne vidimo što ne valja kod nas. Ako pozitivno razmišljamo možemo učiniti društvo zdravijim i boljim“, rekla je pročelnica Čuljak, čestitavši GD Crvenoga križa Samobor što „pomiče granice svoga djelovanja“, pa je uz redovite socijalne programe iniciralo i ovaj projekt promocije zdravog načina života.

Projekt „Zdrav život – zdrav grad“ financirali su gradovi Samobor i Sveta Nedelja. U ime Grada Samobora prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

Podijelite

Current track

Title

Artist