PRIPOĆENJE KLUBA VIJEĆNIKA HDZ – BM365: NE PODRŽAVAMO NEODGOVORNO I AMATERSKO UPRAVLJANJE GRADSKIM NOVCEM

Piše: - 06.11.2019.

NE PODRŽAVAMO NEODGOVORNO I AMATERSKO UPRAVLJANJE GRADSKIM NOVCEM

Nakon sastanka održanog 09. listopada 2019., vezano za Proračun za 2020. godinu, a bez ikakvih materijala, odnosno bez ikakvog prijedloga od strane jedinog ovlaštenog predlagatelja – gradonačelnika, opet se nastavlja s predstavama za javnost po već uobičajenom scenariju.

Iako je i taj zadnji sastanak bio sazvan prekasno, par dana prije upućivanja nacrta Proračuna na savjetovanje s javnošću, na istom je dogovoreno da će se održati novi, za koji će se vijećnicima dostaviti materijali kako bi se moglo argumentirano raspravljati. Međutim, kao i obično, bili smo izigrani, nisu dostavljeni nikakvi materijali niti je održan novi sastanak. Nacrt Proračuna je 16. listopada 2019. objavljen na web stranici Grada, a gradonačelnik, par dana prije zakonskog roka za upućivanje prijedloga Proračuna Gradskom vijeću, saziva novi sastanak za 05.11. pod krinkom želje za suradnjom i dogovorom.

Iako smo se odazvali pozivu na jučerašnji sastanak, smatramo kako ovo nema nikakvog smisla, osim obmane vijećnika i javnosti. Ako je već gradonačelnik toliko zainteresiran za dogovor i suradnju, kao što konstantno tvrdi, onda se ovaj sastanak trebao održati u tijeku izrade nacrta Proračuna, odnosno prije upućivanja istog na savjetovanje s javnošću jer svako drugo i drugačije postupanje je zavaravanje građana. Naime, slanje jednog dokumenta na savjetovanje, a drugog na donošenje je eklatantan primjer prijevare građana i izigravanja zakonske obveze savjetovanja s javnošću.

Klub vijećnika HDZ – BM 365 je uvijek za dogovor i stalno poziva na konstruktivne i argumentirane razgovore, ali ne pristaje na takav odnos prema građanima; mi ih ne smatramo ”jadnima” kao što gradonačelnik smatra njihove predstavnike u Gradskom vijeću i takve riječi im na sjednicama dobacuje, te stoga ne želimo sudjelovati u gradonačelnikovim igrokazima i obmanama.

Na jučerašnjem sastanku utvrdili smo da je prijedlog Proračuna koji je javno objavljen netočan, napisani su krivi iznos, u koloni za 2019. napravljena je greška od 35 milijuna kuna. To je nastavak prakse da se javno objavljuju krivi podatci, te se na Gradsko vijeće šalju neki drugi dokumenti. Teško se oteti dojmu da se ne radi samo o neznanju i šlampavosti, već i o namjeri.

Kako gradonačelnik doživljava Proračun, najvažniji financijski dokument, govori činjenica da o njemu jučer na sastanku nije rekao niti riječi, te je napustio sastanak kako bi otvorio likovnu izložbu!

Prošli izbori za članove Vijeća Mjesnih odbora, na kojima je HDZ s partnerima pobijedio, pokazali su da Grad treba promjene, treba hitnu realizaciju projekata važnih za sve kvartove, posebno novu školu, nogostupe, asfaltirane ceste…

Stoga, ovakvu  nonšalanciju i neodgovornost s gradskim novcem ne namjeravamo podržati!

Darjan Budimir, mag.iur.

predsjednik Kluba vijećnika HDZ – BM365

Podijelite

Current track

Title

Artist