Istražili smo koliko i kako stradavaju djeca u prometu.

Ove godine u Hrvatkoj je u školu krenulo više od 38.000 prvašića koji će po prvi put postati samostalni sudionici u prometu. O njihovoj sigurnosti trebali bi svi voditi računa, ističe Ilija Filipović, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa PP Dugo Selo.

Na dugoselskom području je više od 350 prvašića  i više od 2500 ostalih učenika, na koje moramo paziti, jer djeca nisu dovoljno iskusna u kretanju kao pješaci, prelasku prometnica i općenito ponašanju u prometu. Tijekom rujna djelatnici PP Dugo Selo pojačano će kontrolirati promet u blizini škola i pomagati djeci.

 

Ilija Filipović usporedio je za Zabavni radio statističke podatke o sudjelovanju djece u prometnim nesrećama ove i  prošle godine na dugoselskom području ( Dugo Selo, Brckovljani, Rugvica).

U prvih osam mjeseci ove godine dogodilo se 9 prometnih nesreća u kojoj su sudjelovala djeca. Najčešće kao putnici u vozilu. Stradalo ih je 5, od čega 2 kao putnici u vozilu, 2 u vožnji biciklom i 1 kao pješak.

U istom vremenu prošle godine dogodilo se 10 nesreća u kojoj su sudjelovala djeca, stradalo ih je 7, od čega 4 kao putnici, 2 kao pješaci i 1 u vožnji biciklom.

Vrijedno je istači da se ni jedna nesreća nije dogodila u blizini škole, što govori da preventivne akcije donose rezultate, no zabrinjavajuće je što djeca najviše stradavaju u vozilima. Stoga Ilija Filipović moli vozače da voze posebno oprezno dok su djeca u vozilu, da koriste pojaseve odnosno sjedalice koje bitno smanjuju težinu ozljeda kad se one i dogode.

 

 

Podijelite

Current track

Title

Artist