Umro Eddie Van Halen, jedan od najvećih gitarista u povijesti glazbe

Piše: - 07.10.2020.

Bolest je ipak bila jača od njega – u 66. godini života umro je Eddie Van Halen, legendarni gitarist grupe Van Halen i jedan od najvećih svih vremena.

Smrt je potvrdio njegov sin Wolf. U 2019. godine javnost je obišla vijest kako se ponovno bori protiv raka, ovoga puta grla. Bolest je bila jača od njega i nažalost napustio nas je u 66. godini života.

Zajedno s bratom Alexom, bubnjarem Van Halena, u 60-ima se preselio iz Amsterdama u Pasadenu. Od ranih godina učio je svirati klavir iako nikada nije znao čitati note. No, tada je uzeo gitaru u svoje ruke i počeo nenormalno vježbati. Kao utjecaje uvijek je isticao grupu Cream i Erica Claptona. 1964. godine braća osnivaju grupu koja je promijenila nekoliko postava i imena, a 1972. godine počinje s radom grupa Van Halen s Eddiejem na gitari, Alexom za bubnjevima, Davidom Lee Rothom kao pjevačem i Michaelom Anthonyjem kao basistom i pratećim vokalom. Do danas su objavili 12 studijskih albuma, mijenjali postave, a kao pjevači još su se istaknuli Sammy Hagar i Gary Cherone. Postali su jedan od najsupješnijih američkih rock bendova svih vremena, a Eddie gitarist kojeg mnogi stavljaju na vrhove lista najboljih. Bolest ga je pobijedila 6. listopada. Počivao u miru!

Podijelite

Current track

Title

Artist