KATICA ZADRO: ‘BLAGI JE IME TAKVO, KAKAV JE I BIO’

Piše: - 18.11.2020.

Katica Zadro, udovica heroja Domovinskog rata Blage Zadre, nerado daje intervjue. Živi u Zagrebu u krugu obitelji dvaju sinova i šestero unučadi.

Ne ističe svoje prezime, naprotiv, radije će ostati u sjeni velikih obljetnica i važnih događanja. Potrebno je naime puno znanja, poštovanja i pažnje da bismo bilo što u njezinoj prisutnosti izgovorili o Vukovaru 1991. godine, a da bi to bilo točno, dostojanstveno, korektno. Rane su jednako duboke i bolne, sjećanja živa kao da se dogodilo danas.

Nakon što je probijena obrana u Vinogradskoj ulici, Blago je krenuo iz zgrade Mjesne zajednice s petoricom mladića, ne znajući da ih čekaju spremni na drugoj strani. Pokošen je rafalom u Kupskoj ulici, junak s Trpinjske ceste, koji je bio otac, suborac, uzor, stup obrane Vukovara i za čiju smrt se nije smjelo saznati. A moralo se, dan prije rođendana njegova sina Roberta, koji se s ocem borio na Trpinjskoj cesti, bez kojeg je Katica Zadro ostala nekoliko mjeseci poslije.

Pazeći na svaki detalj, ispričala nam je gđa Katica u razgovoru u povodu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, sve od prvog dana njihova susreta, zasnivanja obitelji, života u predratnom Vukovaru do početka ratnih strahota, Blagine pogibije i kasnije mučne identifikacije. Dokumenti, slike, sjećanja, sve je tu pred nama; budite i Vi uz Zabavni radio danas od 16 sati i poslušajte dio priče o Gradu Heroju, Gradu koji su činili Ljudi Heroji.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist