Jučerašnji potres od 5 stupnjeva po Rihteru s epicentrom na širem području Petrinje, osjetio se u središnjoj Hrvatskoj, pa tako i na području Zagrebačke županije. Ovaj naknadni potres, uz posljedice od onih ranijih zagrebačkog iz ožujka i katastrofalnog petrinjskog od 29. prosinca, donio je i oštećenja na desetak objekata u Dugom Selu, uglavnom na privatnim zgradama, no oštećenja su nastala i na staroj crkvi na Martin Bregu te na staroj školi koja je prije nekoliko godine preuređena u dvoranu za borilačke sportove, saznali smo od načelnika stožera CZ Dugog Sela Nikole Tominca.
Prostor oko stare crkve na Martin bregu je ograđen i građane se moli da, zbog stalnih podrhtavanja tla i vlastite sigurnosti, izbjegavaju zadržavanje oko građevine.

Prostor oko stare crkve na Martin bregu je ograđen i građane se moli da, zbog stalnih podrhtavanja tla i vlastite sigurnosti, izbjegavaju zadržavanje oko građevine. Na teren će tek izaći statičari i projektanti koji trebaju procijeniti obim štete.

Manja oštećenja od potresa pretrpjela je i Župna crkva Svetog Martina biskupa, puknuća su na trijumfalnom luku iznad svetišta. No, ona nije statički ugrožena i uporabljiva je, rekao je za Dugoselsku kroniku arhitekta Damir Foretića iz tvrtke „Foretić i sinovi“

Što se tiče zgrade u centru, La Boheme, izvid moraju izvršiti statičari i procjenitelji, rekao je pročelnik Vinko. S obzirom da je zgrada privatno vlasništvo, traženo je od vlasnika da poduzme potrebne mjere. Jedan dimnjak se stresao i njega će se maknuti, a za sve drugo potrebno je i odobrenje Ministarstva kulture i medija.

Svi građani na širem dugoselskom području, jednako kao i svi stanovnici Zagrebačke županije mogu prijaviti eventualne štete nastale u potresu. Prijave se podnose elektroničkom poštom a prijavni obrasci nalaze se na službenim stranicama grada Dugog Sela i općine Brckovljani, odnosno Zagrebačke županije. U slučaju potrebe provedbe brzog pregleda radi utvrđivanja uporabljivosti građevine potrebno je zvati na besplatni telefon pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 0800 2021.

Oštećenja stare crkva na Martin bregu iz Dugoselske kronike

Podijelite

Current track

Title

Artist