Otkriven spomenik dr. Tuđmanu

Piše: - 16.05.2022.

Tijekom vikenda Dugo Selo je obilježilo 100. godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u povodu kojeg je ispred zgrade gradske uprave otkriven spomenik koji je izradio akademski kipar Ivan Kujundžić.

“Naša su djela uvijek izložena sudu javnosti, pa će tako biti i s ovim radom, ali ja sam zadovoljan i sretan što smo odali počast čovjeku koji je najzaslužniji za državu koju imamo.” – izjavio je Ivan Kujundžić

Zahvaljujući svima na dolasku gradonačelnik Nenad Panian podsjetio se završnih scena filma Bilo jednom u Hrvatskoj redatelja Jakova Sedlara koji je dan ranije prikazan u dvorani Preporoda. Kao i u filmu i gradonačelnik se pitao, što bi rekao dr. Tuđman da je danas živ? Pozvao je pri tome na jedinstvo svih koji mogu doprinijeti razvoju Dugog Sela, bez obzira na političke predznake i zahvalio vijećniku Pavi Vukeliću koji je dao prijedlog za podizanje spomenika te zaželio brzi oporavak jer se trenutno nalazi u bolnici.

Spomenik su, uz prigodan program Vokalnog ansambla Duga i blagoslov vl. Tomislava Kralja, zajednički otkrili : autor Kujundžić, gradonačelnik Panian uz Željka Turka, izaslanika predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, Marko Ratković izaslanik ministarstva branitelja i Miodrag Demo umirovljeni brigadir HV koji je početkom devedesetih bio u sastavu Gromova i u dugoselskoj vojarni. Svi oni, svatko na svoj način, govorili su o neizbrisivom tragu koji je doktor Tuđman ostavio u hrvatskoj povijesti.


slike: Igor Đuran

Podijelite

Current track

Title

Artist