Održana sjednica Županijske skupštine

Piše: - 12.06.2023.

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2023. godinu koji iznosi 243.428.001,00 EUR i veći je za 12,10 posto u odnosu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 27,12 posto veći je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 123.186.659,00 EUR. Rebalans je rađen prvenstveno radi osiguravanje sredstava za projektiranje novih 16 škola koje će se prijaviti na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te preraspodjele neutrošenih sredstava iz 2022. godine za obnovu od potresa.

Donošenju Rebalansa prethodilo je prihvaćanje Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2022. godinu. Tako su u 2022. ukupni prihodi i primici konsolidiranog Proračuna ispunjeni na razini 96,52 posto plana, odnosno 94,55 posto plana izvornog Proračuna. Rashodi su kod konsolidiranog Proračuna realizirani na razini 86,24 posto od tekućeg plana, odnosno 73,25 posto plana izvornog Proračuna.

Zagrebačka županija s oko 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje je među najsigurnijim županijama u RH – rečeno je na današnjoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2022. Prema riječima Marka Rašića, načelnika Policijske uprave zagrebačke, tijekom 2022. godine na području Županije zabilježena su 2.452 kaznena djela, 2.105 prometnih nesreća te 2.371 prekršaj protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2021. godine kriminalitet je u padu za 6,7 posto, kao i prekršaji protiv javnog reda i mira za 22,1 posto. Nažalost, prometnih nesreća više je za 7 posto, a broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama manji je za 3,8 posto.

Trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalna bolnica (njih 8) kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija podnijela su Skupštini izvješća od radu za 2022. godinu.

Donesena je i odluka o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 12. srpnja 2023. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se: OPG-u Vedran Šinko iz Hrebina, Danijeli Klajn iz Dugog Sela, Damiru Pilčiku iz Velike Gorice, Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Udruzi Rubikon Zaprešić iz Zaprešića, Anđelku Pisačiću iz Donje Drenove, Draženu Lučanu iz Šiljakovine. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Zoranu Postiću iz Velike Gorice te Ivanu Vlainiću iz Samobora.

Na aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je vezano uz prometnu infrastrukturu. Tako je vijećnike zanimalo koliko sredstava je putem Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije osigurano iz Fonda solidarnosti EU za obnovu prometne infrastrukture oštećene u potresu, kada će završiti radovi na obnovi mosta na lokaciji Čret Posavski, u čijoj nadležnosti je obnova stare ceste u naselju Orešje, u kojoj je fazi izgradnja obilaznice Dugog Sela, što je sa sanacijom mosta u naselju Žunci, a upućen je i apel za uređenje bankina uz prometnice koje se obnavljaju. Također, zanimalo ih je u kojoj su fazi projekti sanacije klizišta za koja je sredstava iz Fonda solidarnosti EU osigurala Županija te koliko je prijava stiglo, ugovora potpisano i sredstava isplaćeno putem javnog poziva za obnovu zgrada javne namjene oštećenih potresom. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na projekt mobilnih ljekarni, nabavu specijaliziranog vozila za osobe s invaliditetom, energetsku obnovu zgrada, postupak dodjele stipendija, školski sport, priljev stranih radnika na područje Zagrebačke županije te provedbu natječaja za udruge koje se bave zaštitom okoliša.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist