Dan ružičaste vrpce

Piše: - 09.10.2023.

Prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce, koji se ove godine poklopio se Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke – 7. listopada. Na važnost edukacije i samopregleda dojke, tradicionalnom šetnjom, u Velikoj Gorici je podsjetila Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

„Želimo potaknuti žene da počnu razmišljati o svome zdravlju. Svaka osoba najbolje poznaje svoje tijelo i kod redovitih pregleda uočit će promjene. Većina promjena, kvržica i svega što se nađe na dojci nije tumor i zato samopregled, kao metoda, nije dovoljan. Zato postoji mamograf, ultrazvuk, liječnik. S druge strane, tumor dojke nije samo kvržica… I zato jedan dan u mjesecu, svega nekoliko minuta, svatko može odvojiti za sebe“, rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge. Upozorava i na sve više mlađih žena koje obolijevaju od raka dojke. „Takvim je ženama itekako važna naša potpora“, istaknula je Dehin.

Edukativnoj šetnji velikogoričkim ulicama pridružili su se zamjenik župana Ervin Kolarec i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Preventiva je izuzetno bitna, apeliram na žene, djevojke, majke… da odvoje nekoliko minuta za sebe i ostanu zdrave“, rekao je Kolarec, poručivši da će Županija i ubuduće dati podršku ovakvim akcijama i udruzi koja ih organizira. Predsjednica Skupštine podsjetila je da je upravo Udruga edukacijom protiv raka dojke, nabavnom mamografa, prva u Županiji počela s organiziranim preventivnim mamografskim pregledima. „Puno dobroga krenulo je od ove udruge“, rekla je Glasnović poručivši ženama „Nađimo vremena za sebe!“

Podijelite

Current track

Title

Artist