Dugo Selo ušlo u skupinu najrazvijenijih jedinica LS

Piše: - 08.01.2024.

Po novoj odluci Vlade RH Dugo Selo među najrazvijenijim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Rugvica zadržala status u petoj skupini najrazvijenijih u koju je iz četvrte ušla i općina Brckovljani.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je, a Vlada Republike Hrvatske na prošlotjednoj sjednici usvojila je odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti. Zagrebačka županija kao i u prethodnom razvrstavanju iz 2018. godine nalazi se u najvišoj 4. skupini zajedno s Gradom Zagrebom, Dubrovačko-neretvanskom Istarskom i Zadarskom županijom.
U skupinu najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave ušlo je i Dugo Selo, koje je do sada bilo u sedmoj skupini, a od gradova Zagrebačke županije među najrazvijenijim su Velika Gorica, Zaprešić, Sveta Nedjelja i Samobor. Naravno u toj skupini najrazvijenijih nalazi se i grad Zagreb.
Kao i do sada Rugvica se nalazi u 5. skupini odnosno u zadnjoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, a u toj je skupini od sada je i općina Brckovljani, koja je do sada bila u 4. skupini

Uredbom o indeksu razvijenosti koriste se pokazatelji: prosječan dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, stupanj obrazovanosti stanovništva (tercijalno obrazovanje) te indeks starenja.

Kompletnu novu listu jedinica lokalne i regionalne razvijenosti u Hrvatskoj možete vidjeti na poveznici, a prezentaciju možete pogledati ovdje.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

SLJEDEĆA OBJAVA

Noelle – Baby Baby


Thumbnail
PREDHODNA OBJAVA

Pava – Bolji Dan


Thumbnail
Current track

Title

Artist